Hírek
MASZSZ: a kormány határolódjon el Parragh kijelentésétől! - Parragh úr! Eddig és ne tovább!

Kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél Parragh László legújabb meghökkentően munkavállaló ellenes kijelentése, miszerint az ország versenyképességének alapja az olcsó munkaerő. Vagyis a cél a munkabérek minél alacsonyabban tartása. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, a kormány nyilvánosan határolódjon el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kijelentésétől. A MASZSZ emlékeztet: a jelenlegi válságért nem a munkavállalók felelősek, ezért enyhén szólva is alávalóság lenne az ő hátukon megpróbálni kimászni a slamasztikából.

Elképzelhető, hogy ismét a kormány szándékáról árulkodik Parragh Lászlónak egy szakszervezeti rendezvényen tett kijelentése, amelynek lényege szerint a béreket alacsonyan kell tartani, mert ez az ország versenyképességének a záloga. Az iparkamara elnöke azt is jelezte, ő 2030-ig nem támogatja az európai minimálbér bevezetését. A kijelentés időzítése nem lehet véletlen, hiszen ígéretek szerint hamarosan érdemben is megkezdődnek a jövő évi minimálbéremelési tárgyalások, ám ezek szerint elképzelhető, hogy a kormány végtelenül szerény emelésre készül – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert emlékeztet, nem ez az első eset, hogy a kormány az MKIK elnök meghökkentő kijelentésein keresztül teszteli az ország lakosainak vagy éppen a szakszervezeteknek a tűrőképességét. Amennyiben ismét ez volt a cél, az elnök szerint Parragh elment a falig.

Zlati Róbert úgy véli, a kormány az iparkamara elnökén keresztül azt üzeni, hogy nemcsak a szociális ellátórendszerből vonul ki, hanem a munkavállalókat is magára hagyja. Aki több pénzt akar, az dolgozzon többet – javasolta a közelmúltban a miniszterelnök. Az infláció már így is végtelenül nehéz helyzetbe hozta az embereket, családok százezreit sodorta megélhetési krízisbe, így az, aki egyáltalán tudna többet dolgozni, legfeljebb a korábbi életszínvonalát megközelítő szint megtartására valót tudná megkeresni.

A szövetség elnöke felhívja Parragh László és a hozzá hasonlóan gondolkodó döntéshozók figyelmét: a válságot nem a munkavállalók okozták, ezért enyhén szólva sem fair megint az ő hátukon megpróbálni kimászni a slamasztikából. Arra a kijelentésre pedig, hogy Parragh 2030-ig nem támogatja az európai minimálbér bevezetését, Zlati kijelentette, a rendszer hazai átültetése vélhetően – szerencsére – nem egy felelőtlenül vagdalkozó kamarai vezető véleményének a függvénye.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, a kormány határolódjon el Parragh László ámokfutásától, főként az ilyen kártékony kijelentéseitől. A MASZSZ mindent meg fog tenni azért, hogy a munkavállalók bérét ne lehessen olyan alacsonyan tartani, ahogyan az iparkamara elnöke szeretné. A szövetség üzent az MKIK elnökének: „Parragh úr! Eddig és ne tovább!”