Hírek
Nemzetközi Szakszervezeti Megújulás Központ alakul

Szakszervezeti Megújulás Központ létrehozásáról döntött az Európai Szakszrvezeti Szövetség (ESZSZ). Egy 2023-as megálapodás alapján ennek előkészületeit a Tea Jarc szövetségi titkár vezetésével működő, tagszervezeti delegáltakból álló munkacsoport végzi 2025. májusáig. A bizottság szeptember 19-én tartotta soron következő megbeszélését az ESZSZ brüsszeli központjában, amelyen a MASZSZ képviseletében Havas Bence vett részt, a megbeszélés részletes beszámolóját is ő készítette.


 

ESZSZ Szakszervezeti Megújulás

Beszámoló: 2024. szeptember 19.

Az ESZSZ 2023. májusi kongresszusán elfogadott programja szerint a szövetség elkötelezte magát egy Szakszervezeti Megújulás Központ létrehozása mellett. Ennek előkészületeit a Tea Jarc szövetségi titkár vezetésével működő, tagszervezeti delegáltakból álló munkacsoport végzi 2023. májusa és 2025. májusa között. A bizottság szeptember 19-én tartotta soron következő megbeszélését az ESZSZ brüsszeli központjában, amelyen a MASZSZ képviseletében Havas Bence vett részt.

Célok, lehetőségek

A szakmai munka elsődleges célja a Központ felállítása az ESZSZ 2025. májusi félidős kongresszusára az alábbi prioritások mentén:

  1. Szakszervezeti taglétszám növelése: tagszervezés és tagmegtartás, új tagok toborzása és inkluzív szakszervezeti tagság.
  2. Tárgyalási erő: kollektív alku megerősítése és a kollektív szerződési lefedettség növelése, újonnan megjelenő ágazatok azonosítása.
  3. Szakszervezeti „vitalitás”: belső struktúrák és demokrácia, identitás, digitális szakszervezetiség, kommunikációs stratégiák.

Ennek megfelelően a kijelölt célcsoportok is túlmutatnak a nemzetközi szakszervezeti munka hagyományos korlátain (konföderációs vezetők és nemzetközi titkárok), a program kiterjedne egy tágabb vezetői körre, valamint szakszervezeti tisztségviselőkre, bizalmikra is. A Központ a szeptemberben vázolt elképzelések szerint egyszerre szolgálhatna a jó gyakorlatok megosztásának platformjaként, valamint a megújulással kapcsolatos aktív fórumként.

Mindez a gyakorlatban egyrészt tagszervezeti kapacitásbővítő programok megvalósítását jelentené. Ehhez elengedhetetlen az ETUI szakértelmének, valamint uniós pályázati forrásoknak a bevonása. Másrészt a Központ összegyűjtené és bővítené a témában rendelkezésre álló tudásanyagot egy könnyen hozzáférhető tudásközpont megalkotásával, amely egyúttal a tapasztalatcserére is lehetőséget biztosítana. Harmadrészt a Központ feladata lenne a szakszervezeti megújulás szerepének megtalálása az ESZSZ egyéb tevékenységeiben.

A következőkben Tea Jarc szövetségi titkár mutatta be a Központ finanszírozásának alapjait jelentő pályázati lehetőségeket, ugyanakkor azt is jelezte, vitára érdemes egyéb források (pl. esetleges tagszervezeti hozzájárulások) beemelésének lehetősége.

Tagszervezeti prioritások

Ezt követően az ESZSZ tagszervezetei körében végzett felmérést ismertették az azt végző Progressive Policies intézet kutatói. A kérdőív célja olyan kulcsterületek feltérképezése volt, mint a tagszervezés, tagnyilvántartás, szakszervezeti oktatás, valamint szakszervezeti demokrácia helyzete az egyes tagszervezeteknél. A tagszervezetek több, mint 90%-a a szakszervezeti megújulás kulcsterületeinek a tagtoborzást, valamint a tagok mozgósítását, ezáltal az alkuerő javítását tartja. A kutatásból kiderült továbbá, hogy bár a tagszervezetek 93%-a rendelkezik tagnyilvántartással, azok részletezettsége erősen eltér: a tagszervezetek szűk többsége nyilvántartja tagjai nemét és életkorát, ugyanakkor foglalkoztatási státuszát már csak kevesebb, mint felük rögzíti. A legelterjedtebb tagszervezési módozat a közvetlen tagszervezés, illetve a kampányok véghezvitele, ugyanakkor a dolgozók képzése is bevett gyakorlatnak tekinthető. Valamilyen képzési programot az európai konföderációk 93%-a biztosít tagjai számára.

A munkacsoport a Központ előkészítését a kutatás részletesebb kiértékelésével, valamint a forráslehetőségek áttekintésével folytatja a következő hetekben.