Hírek
Nulla munkahelyi halálozást! - Összefoglaló az ETUC Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Állandó Bizottsága üléséről

A nulla munkahelyi halálozás elérése, a nemek közötti egyenlőség a munkavédelemben, az EU munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályainak felülvizsgálata, a pszichoszociális kockázatok kezelése – beleértve az online zaklatást –, az EU-jogszabályok megállapítása a kültéri munkavégzés hőmérsékleti határértékeiről a sérülések és balesetek megelőzése érdekében. Egyebek között ezek a kitűzött célok is terítékre kerültek az ETUC Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Állandó Bizottságának ülésén, márciusban. Az ülésről a Magyar Szakszervezeti Szövetséget küldötte, Kovács László, a VDSZ alelnöke, munkavédelmi szakértő készített részletes beszámolót, amit ide kattintva olvashatnak. (fotógaléria itt)


 Az ETUC Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Állandó Bizottsága márciusi ülésén Giulio Romani, az ETUC szövetségi titkára bevezetőjében kiemelte: a közelgő európai parlamenti választások mellett kihívást jelent a cél, a munkahelyi balesetek és halálesetek folyamatos csökkentése. Emellett kiemelte a kis- és mikrovállalatok terjeszkedésével kapcsolatos aggodalmakat a nagyvállalatokkal szemben, valamint a munkaügyi felügyeleti rendszerekbe való elégtelen beruházással párosulva. Romani hangsúlyozta a változás kritikus mozgatórugóit a kettős átmenet összefüggésében, illetve hogy Európa versenyképessége a jelentős befektetéseken és a szociális kérdések előtérbe helyezésén múlik, hiszen nem tud pusztán az alacsonyabb munkaerőköltségek alapján versenyezni, mint egyes ázsiai országok.

Az ülésen bemutatták az Európai Bizottság 24 uniós munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi irányelv gyakorlati végrehajtásának közelgő felülvizsgálatát, egy ötévente lebonyolított folyamatot. A soron következő felülvizsgálat a 2018–2022-es időszakra összpontosít, amely során a tagállamoknak nemzeti jelentéseket kell benyújtaniuk a Bizottságnak. Ezek a jelentések, amelyek más érdekelt felek mellett a szociális partnerek véleményét is tartalmazzák, betekintést nyújtanak az irányelvek végrehajtásába.

Ezen túlmenően a Bizottság a témában külső tanulmányt kíván megrendelni, amely várhatóan bevonja az érdekelt feleket, köztük a szociális partnereket is, hogy értékelje az irányelv végrehajtásának különböző szempontjait. Ennek eredményeként a szakszervezetek különböző szakaszokban aktívan részt vesznek a felülvizsgálati folyamatban.

 A Bizottság célja, hogy a felülvizsgálatot 2025 végéig lezárja.

Ez lehetőséget ad számunkra, hogy kiálljunk a kongresszusi dokumentumban körvonalazott munkavédelmi prioritásaink mellett, beleértve:

• Folyamatos erőfeszítések a nulla halálozás elérése érdekében.

• A nemek közötti egyenlőség dimenziójának integrálása a munkavédelmi gyakorlatokba.

• Támogatni az EU munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályainak felülvizsgálatát a felmerülő és tartós kockázatok, például a váz- és izomrendszeri betegségek kezelése érdekében.

• Az egészségügyi és biztonsági keretirányelv hatályának a háztartási alkalmazottakra való kiterjesztésének támogatása.

• A pszichoszociális kockázatok kezelése, beleértve az online zaklatást is, egy európai irányelven keresztül, amely lehetővé teszi a szervezeti és kollektív megközelítést.

• EU-jogszabályok megállapítása a kültéri munkavégzés hőmérsékleti határértékeiről a sérülések és balesetek megelőzése érdekében.

Ezenkívül az ETUC egy új, munkahelyi egészségvédelemmel kapcsolatos projektet fontolgat, amely 2025 közepétől 2027 közepéig tartana.

Folytatás és részletes beszámoló itt

Fotógaléria itt