Hírek
ESZSZ: A profitot vissza kell osztani a munkavállalóknak - Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség Végrehajtó Bizottságának üléséről

Súlyos megélhetési válság közepette tartotta meg ülését Madridban az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) ügyvezető szerve, a tagszervezetek delegáltjaiból álló Végrehajtó Bizottság (VB) szeptember 27-28. között.


 

Az ülésen beszédet mondott a házigazda Spanyolország kormányának miniszterelnök-helyettese. Yolanda Díaz Pérez szerint a szakszervezetek szerepe a mostani válságban fontosabb, mint valaha, mivel el kell érni, hogy a cégek osszák vissza a nyereségeket a munkavállalóknak. Ebben a kormányoknak is felelősségük van, amiben példamutató Joe Biden amerikai elnök gesztusa azzal, hogy a sztrájkoló dolgozók mellé állt.

 A VB tartalmas vita után elfogadta Esther Lynch főtitkár javaslatát a szakszervezeti megújulásáról, mivel a taglétszám és a kollektív szerződéses lefedettség történelmi mélypontra jutott – 1945 óta 2018-ban volt a legalacsonyabb a szakszervezeti tagok aránya Európában –, ezért európai szintű közös cselekvésre van szükség. A MASZSZ által is támogatott stratégia célja egy kifejezetten a szakszervezeti taglétszám és a kollektív szerződéses lefedettség növelésével foglalkozó európai szintű intézmény létrehozása. Az európai szakszervezeti konföderációk a következő hónapokban hozhatnak döntést a központ konkrét feladatairól is lehetőségeiről, amely egyúttal nagy lépést jelent az ESZSZ szervezésben betöltött szerepének megerősítése felé. 

Mozgósítás a megszorítások ellen

 Folytatódik továbbá az Európai Szakszervezeti Szövetség „Együtt a dolgozók számára tisztes alkuért” című összeurópai kampánya. A májusi kongresszuson elfogadott Berlini Kiáltvány (amely magyarul is elérhető: http://szakszervezet.net/uploads/documents/11/berlini-kialtvany.pdf) alapján az ESZSZ folytatja mozgósító akcióját a megszorítások ellen és a dolgozók tisztes megélhetéséért, a vállalati profitokból való részesedéséért. A válságot nem a munkavállalók idézték elő, így nem engedhető meg, hogy velük fizettessék meg az árát – szögezték le egybehangzóan az ülés résztvevői.

 

ESZSZ: Európa vezetői álljanak a dolgozók küzdelmei mellé!

 A Végrehajtó Bizottság kifejezte szolidaritását az Egyesült Államokban sztrájkoló autóipari dolgozók iránt. Mivel a sztrájkolókat az USA elnöke, Joe Biden elnök is támogatásáról biztosította, az ESZSZ felszólította Európa vezetőit: a szakszervezetek elleni támadások helyett álljanak végre a dolgozók küzdelmei mellé.

 A VB mindeközben megkezdte a felkészülést a 2024-es európai parlamenti választásokra, amelyben a dolgozók jogait és helyzetét előtérbe helyező politikai kezdeményezések támogatására buzdítja tagszervezeteit. A szervezet felszólít a dolgozók érdekeit veszélyeztető szélsőjobboldali előretörés elleni küzdelemre.