Hírek
Nicolas Schmit: Aggasztó a szakszervezetek helyzete Magyarországon

A magyar kormány folyamatosan támadja a szakszervezeti jogokat, holott a szociális párbeszéd nélkülözhetetlen a demokráciában – mondta Nicolas Schmit, az Európai Bizottság Foglalkoztatás és szociális jogok biztosa, miután találkozott a Zlati Róbert MASZSZ elnökkel, Csóti Csaba SZEF elnökkel, valamint egyes tagszervezetek vezetőivel, képviselőivel.


 Megdöbbent az európai szocialisták csúcsjelöltje azon, amit a magyar szakszervezetek helyzetéről hallott a legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezeteinek találkozóján április 13-án. A találkozón Nicolas Schmit a szociális párbeszéd hazai helyzetéről, az európai minimálbér irányelv átültetési folyamatának problémáiról, valamint a kereskedelmi területen létező különadó miatt tapasztalható gondokról is kérdezte a magyar résztvevőket. Az Európai Bizottság elnöke kampányának budapesti állomására készülve előzetesen kifejezetten kérte, hogy szakszervezeti képviselőkkel is találkozhasson, amire a Demokratikus Koalíció teremtett lehetőséget. Több szakszervezeti vezető mellett a MASZSZ elnöke, Zlati Róbert is részt vett a megbeszélésen, amelyen részletesen tájékoztatták a vendéget egyebek között a magyar szociális párbeszéd általános kiüresedéséről. Schmit kifejezetten nagy érdeklődéssel és egyre nagyobb aggodalommal hallgatta az európai minimálbér irányelv átültetési folyamatának problémáit, a kereskedelmi területen létező különadó miatt tapasztalható gondokat, valamint az ipar területén kialakult súlyos helyzetet. A szakszervezeti képviselők hosszan sorolták a létszámmal, bérezéssel, elvándorlással, harmadik országbeli munkavállalók helyzetével kapcsolatos komoly problémákat, valamint az oktatás hátrányos helyzetének társadalomra gyakorolt hatásait.

A megbeszélés végén kijelentette, nagyon aggasztónak tartja a szakszervezetek helyzetét Magyarországon, egyebek között azért, mert a hatalom folyamatosan támadja a munkavállalókat képviselők jogait. Nicolas Schmit kijelentette, a szociális párbeszéd nélkülözhetetlen, ám úgy tűnik, éppen ez hiányzik Magyarországon. Hangsúlyozta, „mindent megteszünk, hogy megvédjük a szakszervezetek és rajtuk keresztül a munkavállalók jogait".