Hírek
Budapest és a szakszervezetek - Hiánypótló kiadvány

Budapest és a szakszervezetek címmel hiánypótló könyvet jelentetett meg Budapest 150 éves évfordulója alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával. A szerzők, Lux Judit és Csoma Lajos nagy hozzáértéssel nyúltak a Budapesten működő szakszervezetek szerteágazó, időnként bonyolult és zömében küzdelmes történetéhez. A témának megfelelően elegáns, archív fotókkal is illusztrált 68 oldalas kiadvány hiteles és méltó forrása a szakszervezeti mozgalom megismerésének, visszatekintésének.

Lux Judit, szerző a Szakszervezeti Értesítő 1904. szeptember 1-jei számában talált idézettel nyitotta meg az írásos történelmi áttekintést:

„Mint az egyedülálló munkás csak akkor erősödik, ha társaival egyesül, úgy az izoláltan álló egyesületek is csak akkor képesek kitűzött céljukhoz közeledni, ha egymást kölcsönösen támogatva haladnak.”

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke a következő szavakkal ajánlotta az 500 példányban megjelent ingyenes könyvet:

„A könyv, amelyet az olvasó a kezében tart, Budapest és a szakszervezetek 150 éves történetének áttekintésére vállalkozik, és mint ilyen, hiánypótló jellegű. Célja, hogy bemutassa a szakszervezeteknek a főváros életében játszott szerepét, Budapest és a magyar szakszervezeti mozgalom történetének összefonódását. Budapest 150 éves története során mindig is motorja volt a hazai szakszervezetek kialakulásának, fejlődésének, erősödésének, a munkaügyi kapcsolatok intézményei formálódásának.

A kötet a magyar szakszervezeti mozgalom kezdeteitől napjainkig tekinti át a főváros és a szakszervezetek szimbiózisát. Bár arra törekszik, hogy az olvasó átfogó képet kapjon, a 150 éves történet árjából csak a legjellemzőbb események és tendenciák bemutatására vállalkozhatott. Éppen ezért azt remélem, hogy a kötet nem csak élvezetes olvasmány lesz az érdeklődő olvasó számára, de egyben ösztönzője is e téma további kutatásának.

Megjelenését Budapest Főváros Önkormányzatának támogatása tette lehetővé, amelyért ezúton is köszönetet mondunk.

A kötetet bátran ajánlom minden kedves olvasónak, aki érdeklődik a főváros vagy a szakszervezetek története iránt.”

A könyvet ünnepélyes keretek között 2024. március 25-én. 10 órakor mutatják be.

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem

1139 Budapest, Teve utca 3-5.

 

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételedről 2024. március 20-ig a titkarsag@maszsz.hu e-mail címen visszajelezni szíveskedj.