Hírek
MASZSZ: Meg kell szüntetni a kapzsiságinflációt! - OECD: A magyar munkavállalók jártak a legrosszabbul

Döbbenetes OECD jelentés igazolja a szakszervezeteket: bőven van pénz béremelésre a vállalatoknál, a magyar cégek ugyanis a nemzetközi szervezethez csatlakozott 34 ország közül a legnagyobb mértékű extraprofitot zsebelték be. Eközben a magyar munkavállalók a legdrámaibb reálbérveszteséget szenvedték el, az OECD országok átlagosan 3,8 százalékához képest a hazai bérek 15,6 százalékkal érnek kevesebbet. A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt, megfelelő gazdasági intézkedésekkel törje le a kapzsiságinflációt, s érezze kötelességének az évközi minimálbéremelést legalább az inflációhoz igazított mértékben. A munkáltatóktól pedig azt várja a MASZSZ, hogy évközi korrekciókkal kezeljék a bérek reálértékének drasztikus csökkenését. A témában készült ATV-s beszélgetés videója itt látható.


 

Az OECD friss gazdasági jelentése megdöbbentette a szakszervezeteket, kiderült ugyanis, hogy minden korábbi elképzelésnél is több pénz van a vállalatoknál – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet összegzéséből kiderült ugyanis, hogy a csatlakozott 34 országból a hazánkban működő cégek szerezték meg a legtöbb extraprofitot: 2019 óta a bérköltség 30, míg a profit 60 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a kiemelkedően magas haszon és az alacsonyan tartott bérköltség között egyre nagyobbra nyílik az olló. Ez a kapzsiságinfláció ismérve – szögezi le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint mostantól egyértelmű – bár a szakszervezetek eddig is úgy gondolták -, hogy van pénz bőven a cégeknél a béremelésre, a nyár végére tervezett évközi korrekcióra is. A bérek vásárlóértékének megőrzése, vagyis az inflációhoz igazítás nemcsak anyagi lehetőség, hanem elkerülhetetlenül szükséges is – állítja az elnök, aki ezt szintén a nemzetközi gazdasági jelentéssel támasztja alá. Kiderült ugyanis az a szomorú tény is, hogy a 34 ország munkavállalói közül a magyarok jártak a legrosszabbul. Az OECD tagállamok átlagosan 3,8 százalékos reálbércsökkenéséhez képest ugyanis a magyar bérek 15,6 százalékkal érnek kevesebbet most, mint egy évvel ezelőtt.

A MASZSZ elnöke egyetért az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának, Esther Lynchnek a napokban nyilvánosságra hozott véleményével: a profit hajhászása, a kapzsiság a legnagyobb inflációgerjesztő tényező. A szövetség felszólítja a kormányt: megfelelő gazdasági intézkedésekkel, egyebek között például a munkavállalók megélhetését segítő céllal a valós extranyereségre kivetett hatásos rendkívüli adókkal és egyéb nyerészkedés elleni tervvel szüntesse meg a kapzsiságinflációt, vessen véget a pénzromlással indokolt béremelési korlátozásoknak. A MASZSZ és tagszervezetei elvárják a kormánytól és munkáltatóktól, hogy megfelelő béremeléssel teremtsenek méltó megélhetési körülményeket a magyar dolgozók számára is.

https://www.atv.hu/videok/20230714/sehol-a-vilagon-nem-zuhantak-akkorat-a-realberek-mint-magyarorszagon