Hírek
Komoly témák az Európai Szakszervezeti Szövetség évzáróján - Beszámoló

Másfélnapos évzáró ülését tartotta az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) ügyvezető szerve, a tagszervezetek delegáltjaiból álló Végrehajtó Bizottság (VB).


 

Az ülés napirendjének elején a testület egyhangúlag alelnökké választotta Livia Sperát, az Európai Szállítmányozási Dolgozók Szövetségének (ETF) főtitkárát. A váltásra azért került sor, mert a pozíciót betöltő Luc Triangle-t időközben a szakszervezeteket tömörítő legnagyobb globális szervezet, az ITUC főtitkárává választották.

Cél: a tagvesztési folyamat megállítása

A VB tartalmas vita után elfogadta az ESZSZ pénzügyi beszámolóját. Mivel a taglétszám csökkenéséből fakadóan a szervezetet működését biztosító tagdíjbevétel is jelentősen csökkent, a következő időszak kulcsfeladata lesz a bevételkiesés új finanszírozási módokkal történő pótlása, valamint az európai szintű tagvesztés megállítása. Utóbbi tekintetében kulcsfeladata lesz az előkészítés alatt álló, elsősorban tagnövekedéssel és kollektív alkuval foglalkozó európai szakszervezeti megújulási központnak.

Közös szakszervezeti demonstráció

Folytatódik továbbá az Európai Szakszervezeti Szövetség „Együtt a dolgozók számára tisztes alkuért” című összeurópai kampánya. A májusi kongresszuson elfogadott Berlini Kiáltvány (amely magyarul is elérhető: http://szakszervezet.net/uploads/documents/11/berlini-kialtvany.pdf) alapján az ESZSZ folytatja mozgósító akcióját a megszorítások ellen és a dolgozók tisztes megélhetéséért, profitokból való részesedéséért. Ennek évzáró állomása a december 12-i brüsszeli közös európai szakszervezeti demonstráció lesz, amin a MASZSZ delegációja is részt vesz majd.

Harc a klímakatasztrófa ellen

Az ESZSZ emellett kezdeményezi az Európai Munkaügyi Hatóság hatásköreinek bővítését, szabálysértő munkáltatókkal szembeni fellépési lehetőségeinek megerősítését, valamint a szociális partnerek hatékonyabb bevonását a hatóság működésébe. A szövetség ugyancsak kezdeményezi egy európai állásgarancia program bevezetését, amelynek célja a tartósan munkanélküliek munkalehetőségeinek és szociális biztonságának garantálása lenne. A küszöbön álló klímakatasztrófa elleni fellépés rengeteg forrást igényel, ezért az ESZSZ elfogadta továbbá a klímaválság elleni küzdelemre fordítható bevételt biztosító, a leggazdagabbakra vonatkozó európai vagyonadó bevezetését célzó indítványt is.

Szabályozni kell a távmunkát is

Végül az ESZSZ tagszervezetei kifejezték elköteleződésüket a távmunka és a lekapcsolódási jog szabályozásának szükségessége mellett. Noha az európai munkáltatók szerint már most is túlságosan sok a szabályozás, a távmunkát végzők sokszor kiszolgáltatottságban dolgoznak, a digitális eszközök pedig gyakran a kizsákmányolás forrásai a munkában (pl. munkaidőn kívüli levelezés). Az Európai Szakszervezeti Szövetség emiatt minden erejével azon lesz, hogy a témában a munkavállalók jólétét szolgáló európai irányelv szülessen a lehető legrövidebb időn belül.

 Az ülés zárásaként a résztvevő delegáltak közösen fejezték ki szolidaritásukat a TESLA dolgozóinak kollektív szerződésért vívott svédországi sztrájkjával.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom